HHC-P

HHC se u nás ještě pořádně neohřálo a na trh přichází jeho upravená verze HHC-P. Jedná se o jeden z nejnovějších kanabinoidů. Za jeho vznik může objevení THC-P v rostlinách konopí v roce 2019. THC-P patří mezi nejsilnější psychoaktivní kanabinoidy přirozeně se vyskytující v konopí. Díky tomu si oba tyto kanabinoidy získávají stále více pozornosti. 

HHC-P je natolik nový kanabinoid, že jeho informační základna je ještě menší než u standardního HHC. Většina informací pochází ze studií THC-P, které má s HHC-P mnoho společného. Dalším zdrojem informací jsou zkušenosti zahraničních uživatelů. 

Článek slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Více o tom jak nakládat s informacemi na našich stránkách najdete v našem prohlášení odpovědnosti na konci článku.

 

Co je to HHC-P

HHC-P je psychoaktivní polosyntetický kanabinoid, který se v praxi vyrábí z CBD. V rostlinách konopí se přirozeně nevyskytuje a tak se získává v laboratoři. HHC-P je částečně vyrobené z vodíku, je extrémně chemicky stabilní a navíc poskytuje stejné vlastnosti jako THC-P.

 

Hexahydrokanabiphorol

HHC-P nebo také HHCP je zkratka pro Hexahydrokanabiphorol. Ve své čisté formě je HHCP viskózní olej, obvykle světle žluté až jantarové barvy. Vzhledově je identické například s HHC. Liší se od něj ve svém alkylovém řetězci, který obsahuje další dvě molekuly uhlíku. Studie ukázaly, že zvýšená délka alkylového řetězce u THC-P vede k výrazně vyšší účinnosti ve srovnání s Delta 9 THC. Tuto vlastnost je možné analogicky vztáhnout také na HHC-P a HHC.

HHC-P vs HHC

HHC vs HHC-P 

HHCP Účinky

HHCP je 33 krát účinnější než HHC - S tímto tvrzením se budete jistě brzy potkávat nejenom na internetu.

Pojďme si ale nejprve vyjasnit rozdíly v rámci účinku ve srovnání s ostatními kanabinoidy a co toto tvrzení reálně znamená. 

Můžeme říci, že HHC-P je 33 krát účinnější než HHC. Tento fakt byl prokázán při klinických testech THC-P na potkanech. Při této studii bylo zjištěno, že THC-P má 33 krát lepší interakci s endokanabinoidním systémem potkanů ve srovnání s Delta 9 THC. Tuto vlastnost můžeme opět analogicky vztáhnout na vztah HHC s HHC-P. To v praxi znamená, že interakce HHC-P s lidským endokanabinoidním systémem a jeho receptory je 33 krát efektivnější / účinnější než srovnávané HHC. To ale neznamená, že je 33 krát silnější (ve smyslu výsledného efektu). 

Účinek každého kanabinoidu je specifický nejen sílou svého účinku, ale také tím, jak na tělo a mysl působí. Vždy se však jedná o subjektivní záležitost. Účinky se mohou dokonce výrazně lišit napříč uživateli. Zahraniční uživatelé srovnávající HHC-P s Delta 9 THC popisují účinekzpravidla jako "až 10 krát silnější". Nutno podotknout, že se jedná o individuální vnímání. Účinek je subjektivní v rámci každého individuálně. Dalším faktem je to, že obsah HHCP v produktech bývá pouze několik málo procent a to z důvodu jeho vysoké účinnosti. Co můžeme říci s jistotou je, že HHC-P je několikrát účinnější než HHC.

 

HHCP Doba účinku a jeho zpoždění

Efekt této sloučeniny je ve srovnání s HHC zpravidla výrazně zpožděný. Účinek začíná být patrný po zhruba 30 - 45 minutách. Opět se jedná o individuální záležitost, doba nástupu se tak může lišit. U některých se může projevit s kratším i delším zpožděním.

Zahraniční uživatelé popisují pocity uvolnění, zvýšenou chuť k jídlu a euforii. Účinek je ve srovnání s jinými kanabinoidy výrazně delší. HHCP má oproti HHC delší poločas rozpadu, což znamená, že v těle zůstává aktivní i dva až tři měsíce. Pocitový účinek může při vysokých dávkách přetrvat až 24 hodin. Při nižším dávkování je účinek patrný v řádech několika hodin. I v tomto případě záleží na mnoha okolnostech jako jsou: individuálnost uživatele a jeho tolerance, obsah HHCP v produktu, kvalita HHCP extraktu, celková výše intoxikace apod.

Ve Spojených státech je HHCP oblíbené pro své lékařské i rekreační účely. Ačkoli zatím nejsou k dispozici žádné výsledky klinických výzkumů HHC-P, tak je jeho potenciál vnímán jako velký. Může za to především dlouhodobý a silný účinek. HHC-P je velice efektivní v rámci tlumení bolesti a léčbě zánětu. Vše nasvědčuje tomu, že by HHC-P mělo být účinnější v rámci těchto vlastností například ve srovnání s Delta 9 THC.

Stejně jako HHC i HHC-P při výrobě tvoří dva izomery 9R a 9S. Analogie u těchto sloučenin je stejná jako u HHC. Izomer 9R je psychoaktivní a 9S není. 

POWER HEMP 

HHC-P Zkušenosti zahraničních uživatelů

Zahraniční uživatelé HHC-P popisují silný pocit euforie, než jaký kdy zažili s kterýmkoli jiným kanabinoidem. Někteří ho přirovnávají k Delta 9 THC, pro jiné je výrazně silnější. Účinek popisují také jako déle trvající v rámci srovnání s jinými kanabinoidy.

HHC-P může pomoci při silné úzkosti, bolestech a nespavosti. Při vysokých dávkách jsou účinky pociťovány po výrazně delší dobu, což může být v rámci těchto efektů prospěšné.

Kromě pocitu euforie uživatelé uvádějí silný tělesný rauš, který může být intenzivně relaxační s pocitem fyzického uvolnění. Mezi účinky, které uživatelé popisují patří například:

  • Silná mentální i tělesná zkušenost
  • Uklidňující a relaxační vlastnosti
  • Anxiolytické vlastnosti
  • Pocity štěstí
  • Lepší nálada
  • Tlumení bolesti

 

Vedlejší účinky HHC-P

Bezpečnostní profil HHC-P bychom mohli přirovnat k THC-P. Oba tyto kanabinoidy patří mezi čerstvě objevené a tak není k dispozici příliš mnoho studií. Oba jsou vysoce účinné a proto mohou být také rizikovější. Nutno podotknout, že THC-P se přirozeně vyskytuje pouze v malých koncentracích.

V malých dávkách je účinek HHCP při srovnání s ostatními psychoaktivními kanabinoidy podobný, zpravidla hodnocený jako znatelně účinnější. To s sebou přináší nejenom intenzivnější psychoaktivní účinek a účinnější farmaceutické vlastnosti, ale také hrozbu vedlejších účinků. Stejně jako ostatní kanabinoidy může HHC-P u někoho vyvolat nepříjemné vedlejší účinky, mezi které patří například:

  • Červené oči
  • Suchá ústa
  • Rychlý srdeční tep
  • Zmatenost
  • Závratě
  • Úzkost
  • Nespavost
  • Paranoia
  • Zvýšená chuť k jídlu

S rostoucí intoxikací jsou tyto rizika větší.

Nutno znovu podotknout, že HHC-P dosud nebylo řádně klinicky testováno a zkoumáno. Vyloučit tedy nemůžeme ani další vedlejší účinky, které dosud nebyly identifikovány. Díky delší době účinku mohou i tyto vedlejší účinky přetrvat déle, než u jiných druhů kanabinoidů.

Dalším možným rizikem HHCP je jeho výroba. Kvalita kanabinoidů je velice důležitá a u polosyntetických variant obzvlášť. HHCP produkty určené k laboratornímu testování proto doporučujeme pořizovat pouze z ověřených zdrojů.

 

HHCP Výroba

HHC-P se vyrábí zesílením uhlíkového postranního řetězce HHC. Uhlíková struktura je to, co umožňuje interakci kanabinoidů s receptory CB1. Posílení uhlíkového řetězce se zvyšuje schopnost kanabinoidu vázat se na tyto receptory. 

V praxi se Hexahydrokanabiforol vyrábí procesem izomerizace. Tímto způsobem je možné rekonfigurovat molekuly kanabidiolu (CBD) na jiný kanabinoid – v tomto případě HHC-P.

Je HHCP legální?

Dle aktuálního vyjádření ministerstva zdravotnictví není HHC-P na seznamu zakázaných látek. HHCP technicky není sloučeninou THC, takže v současné době není legislativně omezeno nebo zakázáno. HHCP produkty jsou dle českého zákona produkty technického konopí, pro které platí legislativní limit 1 % pro úroveň THC. Tyto produkty však nejsou určeny ke kouření ani jiné konzumaci!

 

Informace uvedené v tomto článku není možné chápat jako odborné rady, ani s nimi nelze takto zacházet. Tyto informace slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Více se můžete dočíst v našem prohlášení odpovědnosti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz