HHC vs THC

Jaký je rozdíl mezi HHC a THC? Podívejme se blíže, co tyto kanabinoidy spojuje i v čem se liší. Ačkoli svět poznal HHC již před více než 80 lety, tak až v poslední době získává svou popularitu. Až dosud stál hexahydrokanabinol stranou bez většího povšimnutí. Z tohoto důvodu jsou zdrojem většiny informací zkušenosti uživatelů. Dosud bylo provedeno pouze několik odborných studií zabývající se HHC.

Článek slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Více o tom jak nakládat s informacemi na našich stránkách najdete v našem prohlášení odpovědnosti na konci článku.

 

HHC vs THC: Molekulární struktury

HHC se v rámci své molekulární struktury liší nahrazením dvojné vazby mezi dvěma atomy vodíku u molekuly Delta-9 THC vazbou jednoduchou. Molekula HHC navíc obsahuje jeden atom vodíku. Rozdíl je také v molekulární hmotnosti a stabilitě. Molekula HHC je výrazně stabilnější a odolnější vůči termooxidačnímu rozkladu. To znamená, že HHC má výrazně delší trvanlivost a je méně náchylné k poškození UV světlem a teplem. 

HHC vs THC

Obrázek: Srovnání molekul Delta 8 THC, Delta 9 THC, CBN, HHC a jejich psychoaktivních koeficientů 

 

HHC vs THC: Rozdíly v účincích

HHC na každého působí trochu jinak díky jedinečnosti uživatele a díky různé kvalitě použitého HHC. Zkušenosti zahraničních uživatelů ukazují, že HHC se v intoxikaci blíží Delta 9 THC (známé jako "běžné" THC). Uživatelé popisují velice příjemný a klidný rauš, který zanechává čistější hlavu, oproti Delta 9 THC. Uživatelé často referují energetičtější pocity připomínající účinky sativa rostlin konopí. Uživatelé obou kanabinoidů dále popisují podobné účinky v rámci změny vizuálního a zvukového vnímání. Účinky HHC jsou častěji popisovány jako silně relaxační až povzbudivé, nežli sedativní a tlumící.

Někteří uživatelé dokonce referují silnější zážitek než u běžného Delta 9 THC. Tito senzitivní uživatelé popisují účinek HHC jako výrazně "tělesný rauš".

Na základě referencí uživatelů tak můžeme potvrdit individuální vnímání účinku obou těchto kanabinoidů. HHC vs THC

 

Doba účinku

Doba účinku závisí na velikosti podané dávky, druhu podání a na toleranci a jedinečnosti uživatele. Zahraniční uživatelé vysokoprocentních HHC cartridgí se vesměs shodnou, že účinky HHC trvají 2 až 4 hodiny. Uživatelé edibles popisují účinky trvající i několik hodin déle. 

Doba účinku HHC a THC je podle většiny uživatelů podobná. Někteří hodnotí dobu účinku jako kratší, někteří naopak jako delší. Opět tedy záleží na dalších faktorech. V rámci doby účinku zatím nebyly zaznamenány výrazné odchylky mezi oběma kanabinoidy.

 

Vedlejší účinky

Aktuálně není dostatek studií ohledně vedlejších účinků HHC. Vše zatím nasvědčuje tomu, že bezpečnostní profil HHC je velice podobný THC. Mezi nežádoucí vedlejší účinky tak můžeme zařadit ty, které jsou známy u THC:

  • Rychlý srdeční tep
  • Zvýšený krevní tlak
  • Nespavost
  • Úzkost
  • Paranoia

 

HHC vs THC: Recenze uživatelů

Účinky HHC jsou v poslední době často diskutovaným tématem v zahraničních komunitách a fórech jako je například Reddit. Níže jsme pro Vás vybrali a přeložili některé oblíbené zpětné vazby od zkušených zahraničních uživatelů. Účinky, které popisují, se mohou lišit v závislosti na toleranci a druhu produktu. 

 

Clark

"Podle mého skromného názoru je HHC o něco silnější než Delta 8 THC. Nemyslím si, že je tak silné jako Delta 9 THC, ale je to dost blízko, takže to neřeším."

 

Luis

"Preferuju HHC o dost více. Pocit je čistší pro hlavu a více euforický. Také mi dodává energii a jsem schopný na něm něco dělat." 

 

Ellen

"HHC za to stojí. Je silné, účinky jsou dost podobné Delta 9 THC a je legální ve 48 státech USA. Zatím jsem nezpozorovala negativní vedlejší účinky."

 

Liam

"Osobně se s HHC cítím energický. Jdu do posilovny. Jsem soustředěný, můj mozek funguje tak, jak má. Obvykle mě bolí záda, ale s HHC tu bolest necítím."

 

HHC vs THC: Legislativa

THC je v ČR na seznamu návykových látek. Legislativní limit THC pro konopí a konopné produkty je na našem území 1 %. Produkty obsahující maximálně jedno procento THC jsou v rámci naší legislativy brány jako produkty technického konopí. Produkty s takto nízkou úrovní THC nejsou psychoaktivní. Limity pro obsah THC ostatních států EU jsou různé, většinou se jedná o limity 0,3 a 0,2 % THC.

HHC aktuálně na našem území není na seznamu návykových látek a jeho limit není nijak omezen. Produkty obsahující HHC však nejsou určeny ke kouření ani jiné konzumaci. HHC produkty jsou určeny pro technické a laboratorní zpracování. Nejpřesnější definice statusu HHC je nezakázané. Vyjádření Ministerstva zdravotnictví ohledně HHC se můžete dočíst zde.

 

HHC vs THC: Shrnutí

Tabulka níže shrnuje hlavní rysy obou kanabinoidů. Informace ohledně účinků pochází z dat zahraničních, převážně amerických spotřebitelů. 

Srovnání HHC a THC

Tabulka: Srovnání kanabinoidů HHC a Delta 9 THC / *individuální vnímání

 

Informace uvedené v tomto článku není možné chápat jako odborné rady, ani s nimi nelze takto zacházet. Tyto informace slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Více se můžete dočíst v našem prohlášení odpovědnosti. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz